Ozempic baby boom: Νέα μανία με το φάρμακο που αδυνατίζει - Απροσδόκητα οφέλη και στη γονιμότητα των γυναικών

Ozempic baby boom: Νέα μανία με το φάρμακο που αδυνατίζει - Απροσδόκητα οφέλη και στη γονιμότητα των γυναικών

Μια έκρηξη πωλήσεων του Ozempic φαίνεται να είναι στον ορίζοντα μετά τις αθρόες αναφορές ότι οι γιατροί έχουν αρχίσει να συνταγογραφούν φάρμακα για την απώλεια βάρους σε γυναίκες που αγωνίζονται να μείνουν έγκυες.

Το Ozempic και το αδελφό του φάρμακο Wegovy δεν έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της υπογονιμότητας, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών επισκέπτονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συζητήσουν τις απροσδόκητες εγκυμοσύνες τους μετά τη χρήση του διάσημου φαρμάκου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail αυτό συνέβη, επειδή τα παραπανίσια κιλά συνδέονται με την υπογονιμότητα. Έτσι, όσες γυναίκες έχασαν βάρος λόγω του Ozempic, αύξησαν τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί.

Ειδικότερα όπως αναφέρει το δημοσίευμα εκτός από την πρόκληση απώλειας βάρους και απώλειας λίπους, η οποία επηρεάζει τα επίπεδα οιστρογόνων, ο τύπος του φαρμάκου πιστεύεται ότι επηρεάζει το πόσο καλά απορροφά το σώμα τα από του στόματος αντισυλληπτικά.

Ο Δρ William Dietz, γιατρός και πρόεδρος του STOP Obesity Alliance στο Milken Institute School of Public Health στο Πανεπιστήμιο George Washington, δήλωσε: «Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα φάρμακα ελέγχου των γεννήσεων μεταβολίζονται ή είναι αναποτελεσματικά.

Ωστόσο οι γιατροί δεν έχουν ακόμη πειστικά στοιχεία ότι είναι μια βιώσιμη θεραπεία για τη στειρότητα και το κάνουν χωρίς να αποδείξουν ότι τα υπερπαραγωγικά φάρμακα για την παχυσαρκία δεν θα βλάψουν το έμβρυο, προειδοποιούν οι ειδικοί. «Δεν νομίζω ότι γνωρίζουμε την επίδραση αυτών των φαρμάκων στην ανάπτυξη του εμβρύου».

Το δημοσίευμα έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση μιας Αμερικανίδας από τη Φλόριντα που προσπαθούσε να μείνει έγκυος για τρία χρόνια. Λίγο πριν καταφύγει στη λύση των εξωσωματικών, πήρε Mounjaro (παρόμοιας δράσης με το Ozempic) για να κρατήσει το βάρος και το σάκχαρο της σε χαμηλά επίπεδα. Το αποτέλεσμα: Κατάφερε να συλλάβει και πλέον έχει ένα κοριτσάκι επτά μηνών.

Ωστόσο, οι γιατροί προειδοποιούν για τη χρήση του και ξεκαθαρίζουν ότι πρέπει να λαμβάνεται μόνο από διαβητικούς για το σάκχαρο, καθώς αυτός είναι ο ρόλος του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Εντούτοις, κάνει θραύση ως φάρμακο για το αδυνάτισμα, ύστερα από προώθηση που δέχτηκε από αρκετούς διάσημους, είτε άτομα της showbiz, είτε από πολιτικούς. Παραδείγματος χάριν, ο Μπόρις Τζόνσον είχε γράψει άρθρο στην Daily Mail και ανέφερε πως αδυνάτισε χάρη στο Ozempic, προκαλώντας αντιδράσεις, αφού το αγόραζε κόσμος που δεν έχει διαβήτη, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμο στα άτομα που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Η ετικέτα Ozempic baby έχει προβληθεί στο TikTok περισσότερες από 250.000 φορές, με γυναίκες που ζουν με στειρότητα και πολυκυστκές ωοθήκες να συζητούν για τα θαυματουργά μωρά τους.

Αυτού του είδους οι αναφορές παρακινούν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να εξετάσουν τα φάρμακα GLP-1 ως θεραπευτική επιλογή για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που συμβάλλει σημαντικά στη στειρότητα μεταξύ των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο χρήστης είπε: «Έχασα πάνω από 100 κιλά με δίαιτα και άσκηση και έμεινα άθελά μου έγκυος σε δίδυμα. Όλα αυτά είναι λογικά!»

Ο Δρ Matthew Macer, ειδικός γονιμότητας στο Λος Άντζελες, είπε: «Εάν μπορείτε να χάσετε πέντε τοις εκατό του σωματικού σας βάρους, υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν τεράστιο όφελος στη γονιμότητα. Πολλές φορές, απλώς η ωορρηξία γίνεται ξανά κανονική».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες να σταματήσουν να παίρνουν φάρμακα απώλειας βάρους τουλάχιστον δύο μήνες πριν από μια προγραμματισμένη εγκυμοσύνη καθώς σε μελέτες, οι έγκυοι αρουραίοι στους οποίους χορηγήθηκε Ozempic αντιμετώπισαν προβλήματα εμβρυϊκής ανάπτυξης, όπως προβλήματα ανάπτυξης και εμβρυϊκή θνησιμότητα. Ομοίως, τα κουνέλια και οι πίθηκοι cynomolgus παρουσίασαν επίσης απώλειες πρώιμης εγκυμοσύνης ή δομικές ανωμαλίες, μαζί με σημαντική απώλεια βάρους της μητέρας.

Πηγή: flash.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα