Ισραήλ: Βομβαρδίζουν ακατάπαυστα τη Ράφα οι Ισραηλινοί

Ισραήλ: Βομβαρδίζουν ακατάπαυστα τη Ράφα οι Ισραηλινοί

Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ακατάπαυστα την Ράφα, με στόχο να ανοίξει το δρόμο για την χερσαία επιχείρηση, στον Νότο της Λωρίδας της Γάζας.
Διασώστες σκάβουν με τα χέρια στα χαλάσματα των ισοπεδωμένων κτιρίων. Εντοπίζουν τραυματισμένα παιδιά, κάποια με εγκαύματα σε όλο τους το σώμα.

Τουλάχιστον 20 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από το μπαράζ των ισραηλινών βομβαρδισμών. Γονείς θρηνούν επάνω από τα παιδιά τους, που τα έχασαν μέσα σε μια στιγμή.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για στοχευμένα χτυπήματα εναντίον θέσεων της Χαμάς και ότι ακολούθησε σφοδρή μάχη. Με το πρώτο φως της ημέρας, ισραηλινά τανκς πέρασαν μέσα στην Ράφα, για πρώτη φορά από το 2005, μία ανάσα από το συνοριακό φυλάκιο με την Αίγυπτο. Ισοπέδωσαν πινακίδες και στη συνέχεια, στρατιώτες ύψωσαν την ισραηλινή σημαία, ανακοινώνοντας πως πλέον ελέγχουν το έδαφος στην παλαιστινιακή πλευρά του μεθοριακού περάσματος.

Ο ΟΗΕ κατήγγειλε το Ισραήλ, που απαγόρευσε την πρόσβαση του προσωπικού του, στο συνοριακό πέρασμα στην Ράφα. Η Χαμάς κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου για επικίνδυνη κλιμάκωση, μόλις λίγες ώρες, μετά τη θετική απάντησή της στην πρόταση του Κατάρ και της Αιγύπτου, για εκεχειρία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους στην Ράφα πανηγυρίζοντας, μόλις έγινε γνωστό, πως η ηγεσία της Χαμάς συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός, αιφνιδιάζοντας το Ισραήλ.

Όμως, το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα να συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ράφα. Μάλιστα, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς για τέχνασμα, λέγοντας πως η πρόταση για εκεχειρία δεν ήταν αυτή στην οποία είχε συμφωνήσει το Τελ Αβίβ.

«Εξαντλούμε κάθε πιθανότητα όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις. Η επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους το συντομότερο δυνατό είναι η κύρια μας αποστολή. Παράλληλα όμως, επιχειρούμε ακόμα στην Λωρίδα της Γάζας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ.

Στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ, εξαγριωμένοι Ισραηλινοί, ανάμεσά τους συγγενείς ομήρων, βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας από τον Νετανιάχου να δεχτεί, άμεσα, την συμφωνία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε συλλήψεις, στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

«Η πρόταση της Χαμάς απέχει από τις απαιτήσεις του Ισραήλ», λέει ο Νετανιάχου

Βίντεο-μήνυμα ανέβασε στα social ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την έναρξη της επιχείρησης- όπως την χαρακτηρίζουν οι Ισραηλινοί- στη Ράφα, υποστηρίζοντας πως η τελευταία πρόταση της Χαμάς για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «στόχευε να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα».

«Αλλά αυτό δεν συνέβη», συνεχίζει να λέει στο ίδιο βίντεο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η επιχείρηση στη Ράφα έχει σκοπό να φέρει πίσω τους ομήρους και να εξαλείψει τη Χαμάς. Έχουμε ήδη αποδείξει στην προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων».

Παράλληλα, στην ομιλία του στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως παρά τις διαφορές που υπάρχουν με την κυβέρνηση Νετανιάχου, η στήριξη των ΗΠΑ θα μείνει αταλάντευτη.

Κατά τη χθεσινή συνομιλία μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως βασική προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι η επιστροφή όλων των ομήρων.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα