Eurovision 2024: Απόψε ο πρώτος ημιτελικός - Η ώρα της Κύπρου και του μεγάλου φαβορί από την Κροατία

Eurovision 2024: Απόψε ο πρώτος ημιτελικός - Η ώρα της Κύπρου και του μεγάλου φαβορί από την Κροατία

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι να αρχίσει ο πρώτος ημιτελικός της Eurovision 2024, ο οποίος θα διεξαχθεί την Τρίτη (07/05) με τη συμμετοχή 15 χωρών. Οι δέκα χώρες που θα προκριθούν στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2024 (11/05), θα προκύψουν κατά 100% από ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού.

Συγκεκριμένα, η Petra Mede και η Malin Åkerman θα καλωσορίσουν το ευρωπαϊκό κοινό στο Μάλμε αφού η Loreen είχε νικήσει στην περσινή Eurovision, που έγινε στο Λίβερπουλ, με το τραγούδι «Tattoo». Ο πρώτος ημιτελικός της Eurovision 2024 θα μεταδοθεί, τόσο από την ΕΡΤ1 όσο και από το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, στις 22:00 σε σχολιασμό των Θανάση Αλευρά και Ζερόμ Καλούτα.

Η ώρα της Κύπρου στη Eurovision 2024

Ανάμεσα στις 15 διαγωνιζόμενες χώρες στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision 2024 είναι η Κύπρος, που εκπροσωπείται από τη 17χρονη Silia Kapsis και το τραγούδι «Liar». Μάλιστα, η Κύπρος θα είναι αυτή που θα ανοίξει το διαγωνιστικό τμήμα της αποψινής (07/05) βραδιάς μιας και εμφανίζεται πρώτη κατά σειρά.

Το μεγάλο φαβορί για τη νίκη από την Κροατία

Στην έβδομη σειρά εμφάνισης θα παρουσιαστεί το τραγούδι της Κροατίας, που λέγεται «Rim Tim Tagi Dim» και ερμηνεύεται από τον Baby Lasagna. Επισημαίνεται ότι το τραγούδι της Κροατίας, τη δεδομένη στιγμή, είναι το πρώτο φαβορί για τη νίκη στη Eurovision 2024, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων.

Επιστρέφει το Λουξεμβούργο ύστερα από 31 χρόνια

Το διαγωνιστικό τμήμα του πρώτου ημιτελικού της Eurovision 2024 θα κλείσει με τη συμμετοχή του Λουξεμβούργου, δηλαδή με το τραγούδι «Fighter» που ερμηνεύει η Tali. Το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου είχε λάβει μέρος, το 1993, για τελευταία φορά στον διαγωνισμό τραγουδιού, ενώ μετρά και πέντε νίκες – μία από αυτές, το 1972, με τη Vicky Leandros και το κομμάτι «Apres Toi».

Η γκεστ εμφάνιση της Ελένης Φουρέιρα

Το SVT, δηλαδή η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας, προσκάλεσε την Ελένη Φουρέιρα, τον Eric Saade και την Chanel για να κάνουν την έναρξη του πρώτου ημιτελικού. Με τίτλο «United By Music», η εμφάνιση αυτή όχι μόνο θα προβάλλει το επίσημο σύνθημα του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2024, αλλά και το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να κερδίσεις πραγματικά τον διαγωνισμό για να είσαι νικητής στη Eurovision. Αυτοί οι τρεις καλλιτέχνες, άλλωστε, απέκτησαν πολλούς θαυμαστές χωρίς να έχουν νικήσει στον μουσικό θεσμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Φουρέιρα ήταν δεύτερη, το 2018, με το τραγούδι «Fuego» για λογαριασμό της Κύπρου, ενώ η Chanel εκπροσώπησε την Ισπανία στον διαγωνισμό του 2022 με το τραγούδι «SloMo» και κατέλαβε την τρίτη θέση. Στην ίδια θέση, την τρίτη, είχε καταταγεί και ο Eric Saade στη Eurovision 2011 που εκπροσώπησε τη Σουηδία με το τραγούδι «Popular».

Στη σκηνή της Eurovision 2024 και ο Johnny Logan

Ο Johnny Logan ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που κέρδισε δύο φορές στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, τόσο το 1980 όσο και το 1987. Μάλιστα, το 1992, νίκησε στη Eurovision με την ιδιότητα του συνθέτη – και τα τρία βραβεία του ήταν για λογαριασμό της Ιρλανδίας.

Η δεύτερη προσωπική νίκη της Loreen στη Eurovision 2023 με το τραγούδι «Tattoo», ύστερα από εκείνη του 2012 με το «Euphoria», μετέφερε τον διαγωνισμό στο Μάλμε. Ωστόσο, ο Johnny Logan ήταν εκείνος που πρώτος «έγραψε» ιστορία με τα τραγούδια «What's Another Year», «Hold Me Now» και «Why Me» (ως συνθέτης).

Οι 15 χώρες του πρώτου ημιτελικού της Eurovision 2024

  • Κύπρος: «Liar» – Silia Kapsis
  • Σερβία: «Ramonda» – Teya Dora
  • Λιθουανία: «Luktelk» – Silvester Belt
  • Ιρλανδία: «Doomsday Blue» – Bambie Thug
  • Ουκρανία: «Teresa & Maria» – Αlyona Αlyona & Jerry Heil
  • Πολωνία: «The Tower» – Luna
  • Κροατία: «Rim Tim Tagi Dim» – Baby Lasagna
  • Ισλανδία: «Scared of Heights» – Hera Björk
  • Σλοβενία: «Veronika» – Raiven
  • Φινλανδία: «No Rules!» – Windows95man
  • Μολδαβία: «In the Middle» – Natalia Barbu
  • Αζερμπαϊτζάν: «Özünlə Apar» – Fahree feat. Ilkin Dovlatov
  • Αυστραλία: «One Milkali (One Blood)» – Electric Fields
  • Πορτογαλία: «Grito» – Iolanda
  • Λουξεμβούργο: «Fighter» – Tali

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού και εκτός διαγωνιστικού τμήματος θα δούμε και τις εμφανίσεις της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σουηδίας. Αυτές οι τρεις χώρες, όχι μόνο έχουν δικαίωμα ψήφου στον πρώτο ημιτελικό, πέρα από τις 15 διαγωνιζόμενες συμμετοχές, αλλά έχουν ήδη προκριθεί στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2024, ο οποίος θα γίνει το Σάββατο (11/05).

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα