Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 26-28/4

Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 26-28/4

Δωρεάν δρώμενα από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς στην Αθήνα μας δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.

Εκθέσεις τέχνης, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά και με… τον εαυτό μας. Ειδικά αυτό το Σάββατο 27 Απριλίου θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σε όλη τη χώρα.

Τι μπορείς να κάνεις εντελώς δωρεάν την Παρασκευή 26 Απριλίου και το Σαββατοκύριακο 27-28 Απριλίου;

Δωρεάν εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο

Με αφορμή την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα, η Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Flux Laboratory, παρουσιάζουν το “The Olympic Cypher”, μια χορευτική περφόρμανς σε σύλληψη, χορογραφία και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Χατζηγεωργίου.

Με σκοπό να τιμηθεί το breakdance, νέο άθλημα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Aγώνων στο Παρίσι το 2024, θα διοργανωθούν από τις 16 έως και τις 26 Απριλίου μία σειρά από περφόρμανς, που θα συνοδεύσουν την Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα.

Η πορεία των χορευτικών παραστάσεων θα ακολουθήσει εκείνη της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας, κάνοντας στάσεις σε ορισμένες πόλεις: στην Αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου, στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά στις 17 Απριλίου, στο Γιαλί Τζαμί στα Χανιά στις 18 Απριλίου, στην παραλία Βόλου- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο στις 20 Απριλίου, στην Πλατεία Μαβίλη στα Ιωάννινα στις 23 Απριλίου, και κατόπιν στην Αθήνα στις 26 Απριλίου για την Τελετή Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου και η ομάδα χορευτών του The Olympic Cypher σε κάθε πόλη δημιουργούν ένα μεγάλο χορευτικό κύκλο. Είναι battle, παράσταση ή αυτοσχεδιασμός; Στις 26/4 η δωρεάν εκδήλωση – χωρίς προκράτηση – θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 18:30. Δείτε περισσότερα στο ifg.gr

Δωρεάν Φεστιβάλ για τα χόμπι σου

To skywalker.gr – Eργασία στην Ελλάδα διοργανώνει το Hobby Festival στις 26-28/4, στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ, 11:00-23:00, και μας περιμένει να ζήσουμε μια μοναδική ευκαιρία γνωρίζοντας χόμπι από όλους τους επαγγελματίες και οργανισμούς οι οποίοι διαχειρίζονται μέσα και τεχνογνωσία ερασιτεχνικών ασχολιών και δράσης ελεύθερου χρόνου!

Στο Hobby Festival – με δωρεάν είσοδο – συμμετέχουν μη φονικά χόμπι, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν στην ευζωία και στην προοπτική της ευτυχίας –ενισχύοντας παράλληλα προσωπικές δεξιότητες–, στην ανακάλυψη και την καλλιέργεια κλίσεων και ταλέντων, καθώς και στη συνάντηση ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα και ικανότητες.

Εκθέτες με βιωματική παρουσία και showtimes θα είναι εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ για να δοκιμάσεις και να βρεις αυτό που σου ταιριάζει, σε μια άκρως ψυχαγωγική ατμόσφαιρα που τα έχει όλα: μουσική, φαγητό, ποτό, κληρώσεις και δώρα! Δείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες στο hobbyfestival.gr.

Δωρεάν Λέσχη Ανάγνωσης ”Νόμπερ” στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου PEXELS
Τον Απρίλιο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή.

Tην Παρασκευή 26/04, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Πύργο Βιβλίων για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα, “Νόμπερ” του Όσιν Φέιγκαν. Στη Λέσχη Ανάγνωσης θα παρευρεθεί η Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, μεταφράστρια του βιβλίου “Νόμπερ” του Όσιν Φέιγκαν που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα. Τοποθεσία: Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ.

Δωρεάν εκδηλώσεις για τη Γιορτή βιβλίου 2024

Η εφετινή ετήσια Γιορτή Βιβλίου έχει τριήμερη διάρκεια και πολλές εκδηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

Bazaar βιβλίων στο Μουσείο Μπενάκη

  • Παρασκευή 26 Απριλίου, 10:00 – 22:00
  • Σάββατο 27 Απριλίου, 10:00 – 22:00
  • Κυριακή 28 Απριλίου, 10:00 – 18:00

Στο μεγάλο Bazaar Βιβλίων στο ισόγειο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, θα διατεθούν 220 εκδόσεις του Μουσείου σε έκπτωση 50 % και 70% επί της λιανικής τιμής πωλήσεώς τους. Ο εκδόσεις των ετών 2022-2023 θα διατίθενται με έκπτωση από 10%-20%.

Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα online αγοράς βιβλίων στη διεύθυνση bazaar.benaki.org που θα τρέξει περισσότερες μέρες (Δευτέρα 22 έως Κυριακή 28 Απριλίου). Στο χώρο του bazaar θα υπάρχει τμήμα με SECOND HAND βιβλία σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Παρουσίασεις βιβλίων:

  • Παρασκευή 26 Απριλίου, 18:30 -20:00 / Παρουσίαση-συζήτηση για τις πρόσφατες εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη που σχετίζονται με την Ισλαμική Συλλογή.
  • Σάββατο 27 Απριλίου, 19:00 -20:30 / Παρουσίαση του βιβλίου του Ευγένιου Ματθιόπουλου “Πέρα απ’ την εγκράτεια και την απόλαυση: ο έρως που δημιουργεί τον κόσμο”. Δύο μελέτες για τον Γιάννη Τσαρούχη, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2023.

Ξεναγήσεις

  • Παρασκευή 26 Απριλίου, ώρα 18:30 / Ξενάγηση στην έκθεση “Νίκος Αλεξίου. Η Συλλογή” από τους επιμελητές της, Πολύνα Κοσμαδάκη, επιμελήτρια μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, υπεύθυνη τουTμήματος Zωγραφικής, Xαρακτικών και Σχεδίων του Μουσείου Μπενάκη, και τον Γιώργο Τζιρτζιλάκη, καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο της ξενάγησης θα προβληθεί απόσπασμα από παλαιότερη εκπομπή του “ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΡΤ Α.Ε.” στην οποία παρουσιάζεται ο καλλιτέχνης και η Συλλογή του.
  • Σάββατο 27 Απριλίου, ώρα 18:00 / Ξενάγηση στην έκθεση “Renee Revah. Tehom” από την φωτογράφο Renée Revah και τον επιμελητή της έκθεσης Κωστή Αντωνιάδη, Ομότιμο Καθηγητή Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είσοδος δωρεάν με περιορισμένος αριθμός συμμετοχών. Περισσότερα στο benaki.org

Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο “Αρχαίοι μύθοι στις Παραστατικές Τέχνες”

Το Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο “Αρχαίοι μύθοι στις Παραστατικές Τέχνες” είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας και θα διεξαχθεί το διάστημα 26-27 Απριλίου 2024 στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Το θέατρο, η μουσική και ο χορός αποτελούν τις πρωταρχικές μορφές τεχνών του θεάματος, άμεσα συνδεόμενες με την ανθρώπινη δημιουργικότητα. Στη συνέχεια με βάση τις μορφές αυτές και σε ποικίλους συνδυασμούς δημιουργήθηκαν ποικίλες εκφάνσεις, οι οποίες με το χρόνο εξελίχθηκαν εκφράζοντας τις υπαρξιακές, κοινωνικές και πολιτιστικές αναζητήσεις της εκάστοτε εποχής. Από την εξιστόρηση των παθών του θεού Όσιρι στην αρχαία Αίγυπτο (2ΟΟΟ π.χ.) μέχρι τις σημερινές performances ο μύθος και η τελετουργία προσδίδουν καθολικότητα και διαχρονικότητα στην ανάγκη του ανθρώπου για έκφραση και δημιουργία.

Πασχαλινή Εορταγορά “Λουλούδια και Χρώματα” της Πόρτας Ανοιχτής

Τα παιδιά, το προσωπικό και οι εθελόντριες της Πόρτας Ανοιχτής καλούν το κοινό στην Πασχαλινή Εορταγορά που θα πραγματοποιηθεί 26 & 27 Απριλίου 2024 (10:00-18:00) στο Φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου (Ριζάρη 2, Αθήνα).

Όπως πάντα, θα βρείτε Πασχαλινά δώρα, στολίδια και χειροποίητες λαμπάδες, ρούχα (ανδρικά, γυναικεία, παιδικά), αξεσουάρ & κοσμήματα, παιχνίδια, χειροτεχνίες, βιβλία, είδη σπιτιού, γκραβούρες, πορσελάνες, συσκευασμένα τρόφιμα, σπιτικά γλυκά & πολλά άλλα.

Κατά τη διάρκεια της Πασχαλινής Εορταγοράς, θα ακουστούν τραγούδια από τη Χορωδία της Πόρτας Ανοιχτής. πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-96 37 124 & 210-96 22 290 και στο [email protected].

Δωρεάν φιλοζωικό bazaar στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου

Το Νομισματικό Μουσείο, σε συνεργασία με τους Σκύλους Οδηγούς Ελλάδος, τις Nine Lives Greece, τις Crazy Cat Ladies, το Stray pawsitive και την Ippothesis, καλούν το κοινό στο Πασχαλινό bazaar που θα λάβει χώρα στις 27 & 28 Απριλίου 2024 στον κήπο του μουσείου για την στήριξη των ομάδων που μεριμνούν για τη φροντίδα και την προστασία των ζώων.

Δωρεάν προβολή της ιστορικής ταινίας “Αστέρω” με ζωντανή συνοδεία στο πιάνο

Το Σάββατο 27 Απριλίου, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα φιλοξενήσει στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος την προβολή της ιστορικής ταινίας των αδελφών Γαζιάδη “Αστέρω”, με ζωντανή συνοδεία στο πιάνο από τον συνθέτη και Διευθυντή των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών Φίλιππο Τσαλαχούρη.

Η “Αστέρω”, ποιμενικό ειδύλλιο γυρισμένο στις κορυφές των Καλαβρύτων τo 1929, είναι η πρώτη μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου και αποτελεί μια βουκολική ματιά της Ελλάδας στην αρχή του 20ου αιώνα μέσα από το φακό των αδελφών Γαζιάδη.

Η ζωντανή συνοδεία του βωβού κινηματογράφου με πιάνο, που για δεκαετίες αποτελούσε τη μόνη πρακτική, προσδίδει δραματικότητα και έντονο συναισθηματισμό ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολη και κοπιαστική εργασία για τον πιανίστα λόγω της μεγάλης διάρκειας των φιλμ. Δυσκολότερο, όμως, είναι η παρακολούθηση της ταινίας με προσοχή, προκειμένου να υπάρξει σωστός ρυθμικός και δραματουργικός συγχρονισμός.

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, που θα συνοδεύσει ζωντανά το φιλμ στο πιάνο αναβιώνοντας την πρακτική των προβολών στην αρχή της κινηματογραφικής ιστορίας, συνέθεσε την μουσική έπειτα από παραγγελία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23/4), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον Περίπατο Βιβλίου 2024 και οργανώνει εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για ενήλικες. Αναλυτικότερα:

• Αρχιτεκτονικός περίπατος στην Αθήνα. Με σημείο αναφοράς την έκδοση του ΠΙΟΠ “Γρίφοι για την Αθήνα”, της Τόνιας Καφετζάκη σε εικονογράφηση Παναγιώτη Πανταζή, και στο πλαίσιο του Περίπατου Βιβλίου 2024 με κεντρικό μήνυμα “διαβάζω & αλλάζω”, το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 (ώρα 10:30-12:15) οργανώνεται αρχιτεκτονικός περίπατο στο κέντρο της Αθήνας.

Η συγγραφέας παρουσιάζει στους αναγνώστες-περιπατητές του ιστορικού κέντρου μια διαδρομή με στάσεις σε αρχιτεκτονικά τοπόσημα, ιστορικά κτήρια και χώρους, αποκαλύπτοντας ξεχασμένες ιστορίες και μυστικά της πόλης. Ο περίπατος θα ξεκινήσει από τη Στοά Σπυρομήλιου και το MUSEUMSHOP του ΠΙΟΠ, με κατεύθυνση προς την καρδιά του ιστορικού κέντρου, την Πλάκα.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλ. 210 3256924, 210 3256930, 210 3256943, καθημερινά 12:00-17:00. Ώρα προσέλευσης: 10:00-10:25.

2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, θα παρουσιάσει έναν μαραθώνιο περισσότερων από 50 συναυλιών και καλλιτεχνικών δράσεων, προσεγγίζοντας πολυάριθμες και απρόσμενες πτυχές της σχέσης θρησκευτικής λατρείας και μουσικής. Το Φεστιβάλ επιστρέφει στις 28, 29 και 30 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής. 

Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα