Τί κέρδισε η Ελλάδα από αυτή την Σύνοδο Κορυφής;

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, στις 10.30 το βράδυ, σε μια συνάντηση που είχαν οι 6 χώρες του βαλκανικού δρόμου (Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Κροατία, Σλοβενία, Ολλανδία) αποφάσισαν να πουν "όχι" στην λογική του κλεισίματος των συνόρων και να συνεχιστεί η τακτική της συνεργασίας στα κράτη μέλη για την διαχείριση των προσφυγικών ροών.

"Με αυτό τον τρόπο απομακρύνθηκε ο κίνδυνος να προκληθεί οποιαδήποτε συμφόρηση που θα προκαλούσε σημαντικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις", τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές θεωρώντας πως αυτή η συνάντηση ήταν πολύ σημαντική και καταλυκτική για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Οι ίδιοι κύκλοι αποτιμούσαν πολύ θετικά την εν λόγω εξέλιξη, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας από την ελληνική πλευρά, με στόχο όχι τη σύγκρουση, αλλά τη συνεννόηση.

Τι κέρδισε η Ελλάδα, όμως το διήμερο στις Βρυξέλλες;

- Αναδείχθηκε ως "κλειδί"  για το προσφυγικό ζήτημα η Τουρκία και αυτό τονίστηκε από όλες σχεδόν τις χώρες που υπογράμμισαν το γεγονός ότι δεν έχει γίνει πρόοδος σε σχέση με τα συμφωνηθέντα.

- Υπάρχει η δέσμευση πως τα βόρεια σύνορα της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτά για τις επόμενες 15 ημέρες, μέχρι να πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής με την συμμετοχή της Τουρκίας και τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

- Συμφωνήθηκε να υπάρχουν συντονισμένες ενέργειες από όλα τα κράτη μέλη και όχι μονομερείς πρωτοβουλίες.

Κινούμενος σε αυτό το πνεύμα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής πως η προσφυγική κρίση θα κρίνει τη συνοχή της Ευρώπης,  ενώ ιδιαιτέρως υποστηρικτικός εμφανίστηκε και ο Φρανσουά Ολάντ τονίζοντας πως το τέλος του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας της Σένγκεν, θα σηματοδοτούσε "το τέλος της Ευρώπης".

- Η Ελλάδα βρέθηκε στο ¨πλέγμα¨ δυνατών συμμαχιών με τον Γαλλογερμανικό άξονα να πρωτοστατεί.  Δεν είναι τυχαία και η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ μέσα στη Συνοδο Κορυφής πως "δεν θα αποδεχτεί τίποτα χωρίς τη συμφωνία της Ελλάδας."

- Υπήρξε αναγνώριση της προόδου που έγινε στην ολοκλήρωση των hot spots.

Τα "αγκάθια" του προσφυγικού

Παρ΄ όλα αυτά οι ανησυχίες είναι δεδομένες, καθώς στην ελληνική αποστολή γνωρίζουν καλά, πως η επόμενη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις αρχές Μαρτίου θα χαράξει την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ευρώπη για το προσφυγικό ζήτημα. Το ζητούμενο είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την Τουρκία.

Η ομάδα του Βίσενγκραντ θα συνεχίσει τις πιέσεις για κλειστά σύνορα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη χθεσινή συνεδρίαση η συζήτηση "άναψε", όταν οι Τσέχοι διαπίστωσαν πως οι ελληνικές θέσεις πέρασαν στο τελικό κείμενο. ¨Φέρτε μου να υπογράψω ό,τι θέλετε, αλλά δεσμευτείτε ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα τη Δευτέρα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν έχει κείμενο συμπερασμάτων¨, φέρεται να δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η Αυστρία είναι ο αστάθμητος παράγοντας με τις ποσοστώσεις που βάζει. Και όλοι φοβούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ντόμινο στις προηγούμενες χώρες ροής πιέζοντας ακόμα περισσότερα την Ελλάδα.

Ο προβληματισμός η Τουρκία να μην τηρήσει τις υποχρεώσεις της είναι δεδομένος και αποτελεί την μεγάλη αγωνία των κρατών μελών μέχρι την επόμενη συνάντηση των ηγετών της Ευρώπης.

Ανησυχία υπάρχει και για το ενδεχόμενο το ζήτημα των προσφυγικών ροών να ¨τραβήξει¨ για αρκετό διάστημα χωρίς ουσιαστική πρόοδο.  Αυτό θα είναι πολύ επιβαρυντικό, καθώς το καλοκαίρι αυξάνει τη κινητικότητα στη θάλασσα του Αιγαίου.

Η Ελληνική πλευρά προσβλέπει στο να αρχίσει να αποδίδει ¨καρπούς¨ η συμφωνία με το ΝΑΤΟ για τη μείωση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και προσφύγων και μάλιστα να υπάρχουν απτά αποτελέσματα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 6 ή στις 7 Μαρτίου.

 

news247

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα