Πετρέλαιο θέρμανσης: Το κακό και το καλό σενάριο για την τιμή στην Ελλάδα

07-10-24 | Οικονομία

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα έχει ξεκινήσει, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις τιμές και στα επιδόματα που θα ισχύσουν φέτος.

Σημαντική παράμετρος που αναμένεται να επηρεάσει την αγορά είναι οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, ειδικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τα σενάρια για ενδεχόμενη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

 Οι καταναλωτές φαίνεται ότι θα πληρώσουν φθηνότερα το πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι, αν και οι τελικές τιμές θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στις αστικές περιοχές αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 1,14 ευρώ το λίτρο, εάν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες γεωπολιτικές αναταράξεις. Ωστόσο, στο χειρότερο σενάριο, η τιμή μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,25 ευρώ το λίτρο.

Επίδομα θέρμανσης 2024: Τα ποσά
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίσει το ύψος του επιδόματος θέρμανσης, καθώς και τις προϋποθέσεις για τη χορήγησή του. Το επίδομα αναμένεται να είναι ίδιο με το περσινό, δηλαδή 350 ευρώ ως βασικό ποσό, με το συνολικό ποσό να κυμαίνεται από 100 έως και 1.000 ευρώ ανάλογα με τα κριτήρια εισοδήματος και περιουσιακής κατάστασης.

Όπως και πέρυσι, το επίδομα θα καλύπτει διάφορες μορφές θέρμανσης, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του υγραερίου, των καυσόξυλων, του pellet και της βιομάζας, καθώς και της θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης. Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων και τις επιδοτήσεις παραμένει ίδια, ενώ η διανομή του πετρελαίου θα ξεκινήσει επίσημα στις 15 Οκτωβρίου. 

Επίδομα θέρμανσης 2024: Τα δικαιολογητικά για αίτηση
 

Αφού κάνετε την αίτηση στο MyΘέρμανση (ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ) Θα πρέπει απλά να καταχωρίσετε στην εφαρμογή ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ τις αγορές σας. Τα στοιχεία που απαιτούνται είναι:

ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων
το ποσό/αξία της συναλλαγής
ο ΑΦΜ της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης
η επωνυμία της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.
Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρούνται, επιπρόσθετα των ανωτέρω και τα εξής:

ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης)
ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας
το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Σε αντίθεση με τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, στα λοιπά είδη καυσίμων δεν έχει σημασία ο ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

Επίδομα θέρμανσης: Πότε είναι η πρώτη πληρωμή
Όπως και την προηγούμενη χρονιά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής μέσω του συστήματος βαθμοημερών για το πώς θα κυμανθούν τα ποσά.

 Υπενθυμίζεται ότι το 2023 οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης άνοιξαν αρχές Νοέμβρη και το myΘέρμανση ήταν ανοιχτό μέχρι αρχές Δεκέμβρη. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και φέτος.

Οι πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης πέρσι είχαν γίνει:

Έως την 22η Δεκεμβρίου 2024 για το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2023, και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023.
Έως την 29η Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.
Έως την 30η Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.
* Ειδικά για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 δικαιολογητικά με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024.