Η τροφή που μπορεί να προκαλέσει εφιάλτες και κακή ποιότητα ύπνου, σύμφωνα με ειδικό

Η τροφή που μπορεί να προκαλέσει εφιάλτες και κακή ποιότητα ύπνου, σύμφωνα με ειδικό

Αν και αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής πολλών ανθρώπων και συνήθως θεωρείται ως υγιεινό σνακ, τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου και καλίου της συγκεκριμένης τροφής μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις συνήθειες ύπνου.

Η τροφή που μπορεί να προκαλέσει εφιάλτες και κακή ποιότητα ύπνου, σύμφωνα με ειδικό
Ένας ειδικός προειδοποιεί ότι η κατανάλωση μπανάνας πριν από τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε έντονα όνειρα και κακή ποιότητα ύπνου. Παρόλο που οι μπανάνες θεωρούνται ένα υγιεινό σνακ, τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου και καλίου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις συνήθειες ύπνου.

Ο Ashley Hainsworth από την εταιρεία Bed Kingdom εξηγεί τις πιθανές επιπτώσεις των μπανανών στην ποιότητα του ύπνου, προειδοποιώντας για την αποφυγή της κατανάλωσής τους ακριβώς πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι, παρά την περιεκτικότητά τους σε μελατονίνη, η οποία ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης.

«Αν και η μελατονίνη υπάρχει στις μπανάνες, η κατανάλωσή τους πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να διαταράξει τα πρότυπα ύπνου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μπανάνες περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα μαγνησίου και καλίου, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν έντονα όνειρα, εφιάλτες και ανησυχία κατά τον ύπνο», δήλωσε ο ειδικός.

Ο Hainsworth σημειώνει ότι ενώ αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ωφέλημα κατά τη διάρκεια της ημέρας για την ενέργεια και τη λειτουργία των μυών, μπορούν να έχουν διεγερτική επίδραση όταν καταναλώνονται ως σνακ πριν από τον ύπνο. «Το σώμα μας χρειάζεται χρόνο για να μεταβολίσει αυτά τα θρεπτικά συστατικά πριν ξαπλώσουμε για ύπνο», είπε ο ειδικός.

Γιατί οι μπανάνες ενδέχεται να διαταράσσουν τον ύπνο
Η έρευνα δείχνει ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο μπορούν να αυξήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τον ύπνο, οδηγώντας σε πιο έντονα όνειρα και ενδεχομένως διαταράσσοντας τον κύκλο ύπνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Hainsworth συνιστά την αποφυγή των μπανανών, καθώς και άλλων τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο, όπως τα αμύγδαλα και το σπανάκι, τουλάχιστον 2 ώρες πριν από τον ύπνο.

 Οι μπανάνες περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που παίζει ρόλο στην παραγωγή της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση και τον ύπνο. Ο κ. Hainsworth πρόσθεσε: «Ενώ η τρυπτοφάνη συνδέεται συχνά με την προώθηση της χαλάρωσης και της υπνηλίας, η κατανάλωσή της μαζί με μαγνήσιο και κάλιο κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε διαταραγμένο ύπνο».

Καλύτερα να τρώτε μπανάνες νωρίς μέσα στην ημέρα για καλύτερο ύπνο
Για όσους απολαμβάνουν τις μπανάνες ως μέρος της καθημερινής πρόσληψης φρούτων, ο Hainsworth προτείνει να τις τρώνε νωρίτερα μέσα στην ημέρα. «Οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή ενέργειας. Σκεφτείτε να καταναλώσετε μία ως ένα σνακ το μεσημέρι ή το απόγευμα για να αποκομίσετε τα οφέλη χωρίς να παρεμποδίσετε τη νυχτερινή σας ανάπαυση».

Ο Hainsworth τονίζει τη σημασία της συνολικής υγιεινής του ύπνου για μια ήρεμη νύχτα, εκτός από το να χρονομετράτε τα σνακ σας. Η δημιουργία μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο και η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου», είπε. «Η αποφυγή διεγερτικών δραστηριοτήτων και τροφών κοντά στην ώρα του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης μπανανών, μπορεί να συμβάλει σε έναν πιο αναζωογονητικό ύπνο».

«Κατανοώντας τον αντίκτυπο της τροφής στα πρότυπα ύπνου, μπορούμε να κάνουμε συνειδητές επιλογές για να προωθήσουμε την καλύτερη ξεκούραση και τη συνολική ευεξία», πρόσθεσε ο Hainsworth.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα