Oι σταφίδες δίνουν στο σταφιδόψωμο τη γνωστή του γλύκα αλλά όπως φουσκώνουν, με το ψήσιμο, κάνουν και τη ζύμη γύρω τους ευχάριστα υγρή και μαλακή.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. μαγιά φρέσκια
- 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
- 1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες Μεσσηνίας ΑΒ κοντά στην ελληνική Γη
- 1 κουταλιά σούπας κοφτή κανέλα
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό (και λίγο ακόμη αν χρειαστεί)
Εκτέλεση
- Ξεπλένετε τις σταφίδες σε ένα σουρωτήρι.
- Τις κρατάτε.
- Διαλύετε τη μαγιά στο μισό χλιαρό νερό μαζί με το αλάτι.
- Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγετε στη μέση μια λακκουβίτσα και ρίχνετε τη ζάχαρη, την κανέλα, το ελαιόλαδο, τη διαλυμένη μαγιά και το υπόλοιπο νερό.
- Πλάθετε το μίγμα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη σαν του ψωμιού.
- Προσθέτετε τις σταφίδες και τις αναμιγνύετε για να μοιραστούν ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.
- Σχηματίζετε 2-3 καρβελάκια ή φραντζολάκια από τη ζύμη.
- Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να ανέβουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Θα χρειαστούν γύρω στις 2 – 2 ½ ώρες.
- Ψήνετε τα σταφιδόψωμα στους 200ΟC σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.
Πηγή: govastileto.gr