Πεντανόστιμο σταφιδόψωμο

Πεντανόστιμο σταφιδόψωμο

Oι σταφίδες δίνουν στο σταφιδόψωμο τη γνωστή του γλύκα αλλά όπως φουσκώνουν, με το ψήσιμο, κάνουν και τη ζύμη γύρω τους ευχάριστα υγρή και μαλακή.

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες Μεσσηνίας ΑΒ κοντά στην ελληνική Γη
  • 1 κουταλιά σούπας κοφτή κανέλα
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό (και λίγο ακόμη αν χρειαστεί)

Εκτέλεση

  • Ξεπλένετε τις σταφίδες σε ένα σουρωτήρι.
  • Τις κρατάτε.
  • Διαλύετε τη μαγιά στο μισό χλιαρό νερό μαζί με το αλάτι.
  • Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγετε στη μέση μια λακκουβίτσα και ρίχνετε τη ζάχαρη, την κανέλα, το ελαιόλαδο, τη διαλυμένη μαγιά και το υπόλοιπο νερό.
  • Πλάθετε το μίγμα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη σαν του ψωμιού.
  • Προσθέτετε τις σταφίδες και τις αναμιγνύετε για να μοιραστούν ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.
  • Σχηματίζετε 2-3 καρβελάκια ή φραντζολάκια από τη ζύμη.
  • Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να ανέβουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Θα χρειαστούν γύρω στις 2 – 2 ½ ώρες.
  • Ψήνετε τα σταφιδόψωμα στους 200ΟC σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.

Πηγή: govastileto.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα