Διατροφή και περίοδος: Τέσσερις μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Διατροφή και περίοδος: Τέσσερις μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος ξεκινά όταν έχετε περίοδο. Αυτό είναι όταν αποβάλλετε την επένδυση της μήτρας σας. Αυτός ο κύκλος είναι μέρος του αναπαραγωγικού σας συστήματος και προετοιμάζει το σώμα σας για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Ένας τυπικός κύκλος διαρκεί από 24 έως 38 ημέρες. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι μια ακολουθία γεγονότων που συμβαίνουν στο σώμα σας.

Τι είναι η περίοδος

Η περίοδος είναι η μηνιαία αποβολή του βλεννογόνου της μήτρας. Το αίμα της περιόδου — το οποίο είναι εν μέρει αίμα και εν μέρει ιστός από το εσωτερικό της μήτρας σας — ρέει μέσω του τραχήλου σας και έξω από το σώμα σας μέσω του κόλπου σας.

Και όπως είναι γνωστό η περίοδος καθοδηγείται από ορμόνες. Η υπόφυση σας (στον εγκέφαλό σας) και οι ωοθήκες σας (μέρος του αναπαραγωγικού σας συστήματος ) παράγουν και απελευθερώνουν ορισμένες ορμόνες σε συγκεκριμένες στιγμές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.

Αυτές οι ορμόνες προκαλούν την πάχυνση της επένδυσης της μήτρας σας και αυτό συμβαίνει έτσι ώστε, εάν συμβεί μια εγκυμοσύνη, το ωάριο να μπορεί να εμφυτευτεί στην επένδυση της μήτρας σας. Οι ορμόνες προκαλούν επίσης τις ωοθήκες σας να απελευθερώσουν ένα ωάριο (ωορρηξία) το οποίο κινείται προς τις σάλπιγγες σας. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν περίοδο (αιμορραγία) μεταξύ τριών και επτά ημερών.

Διατροφή και περίοδος: 4 γνωστοί μύθοι που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

Ωστόσο περίοδος παρά το γεγονός ότι είναι μια φυσιολογική διαδικασία παραμένει τυλιγμένη σε μύθους και παραπληροφόρηση, κυρίως όσο αφορά τη διατροφή και την έμμηνο ρύση. Οι περισσότερες από εσάς σίγουρα έχετε ακούσει ή διαβάσει πως ορισμένα τρόφιμα έχουν αρνητική επίδραση στο σώμα σας όταν έχετε περίοδο. Μερικά από αυτά είναι αληθινά, ναι, αλλά τα περισσότερα από αυτά, δεν είναι. Προσέξτε μερικούς από αυτούς τους μύθους σχετικά με περίοδο και τη διατροφή σας, γιατί απλώς αποτελούν έναν επιπλέον πονοκέφαλο.

Μύθος#1: Το κρύο νερό ή ο πάγος πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια περιόδου

Πολλοί πιστεύουν ότι το κρύο νερό και ο πάγος επιδεινώνουν τον πόνο της περιόδου και εμποδίζουν την πλήρη ροή της εμμήνου ρύσεως. Όμως ο πάγος ή το κρύο νερό δεν έχουν καμία επίδραση στην περίοδο σας. Η έμμηνος ρύση είναι απλώς αίμα που αποβάλλεται από τη μήτρα και οι κράμπες της περιόδου είναι το αποτέλεσμα της συστολής της μήτρας.

Το σώμα σας μπορεί να προσαρμόσει τη θερμοκρασία των τροφών και των κρύων ροφημάτων που καταναλώνετε, τα οποία περνούν μόνο από την πεπτική οδό και δεν έρχονται σε επαφή με την ανατομικά χωριστή αναπαραγωγική οδό. Ως εκ τούτου, το κρύο νερό και ο πάγος δεν προκαλούν εμμηνορροϊκές κράμπες και θρόμβους αίματος.

Μύθος#2: Το ξινό φαγητό μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο της περιόδου

Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ξινής τροφής και του πόνου περιόδου. Εάν λοιπόν σας αρέσουν τα ξινά φαγητά μπορείτε να τα τρώτε χωρίς να ανησυχείτε ότι θα επιδεινωθούν οι κράμπες της περιόδου. Τούτου λεχθέντος, όσο έχετε περίοδο, καλό είναι να καταναλώνετε φυλλώδη λαχανικά, όσπρια και γιαούρτι, γιατί θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσει το στομάχι σας και να φτιάξει η διάθεσή σας.

Μύθος#3: Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες περιόδου

Η σοκολάτα απελευθερώνει ενδορφίνες που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας αμέσως. Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα περιέχει κόκκους κακάο, που είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο. Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να χαλαρώσουν οι μύες σας και να έχετε καλή διάθεση, χωρίς να ανησυχείτε για τις κράμπες της περιόδου.

Μύθος#4: Οι γυναίκες όταν έχουν περίοδο πρέπει να αποφεύγουν ορισμένες τροφές

Δεν υπάρχει επιστημονική βάση για την πεποίθηση ότι οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν συγκεκριμένες τροφές κατά την περίοδο. Ενώ οι ατομικές προτιμήσεις και ευαισθησίες μπορεί να διαφέρουν, δεν υπάρχει καθολική λίστα τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε. Στην πραγματικότητα, η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση των χαμένων θρεπτικών συστατικών και στην ανακούφιση από τον πόνο της περιόδου.

Αμφισβητώντας τις παρανοήσεις και προωθώντας την εκπαίδευση, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου η περίοδος αποτελεί μια ζωτική διαδικασία για την υγεία των γυναικών και είναι απαλλαγμένη από το βάρος των αβάσιμων μύθων. Η αποδοχή της γνώσης και η κατάρριψη των ταμπού σχετικά με την έμμηνο ρύση συμβάλλουν σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και υποστήριξη για τις γυναίκες.

πηγή: jenny.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα