Άνοια: Τι επαναλαμβάνουν οι ασθενείς ένα χρόνο πριν τη διάγνωση – Αποκαλύπτει ποιοι κινδυνεύουν

Άνοια: Τι επαναλαμβάνουν οι ασθενείς ένα χρόνο πριν τη διάγνωση – Αποκαλύπτει ποιοι κινδυνεύουν

Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της άνοιας -όπως το να ξεχνά κανείς πρόσφατα γεγονότα και περιστασιακά να κάνει λάθη με τους λογαριασμούς- συχνά αγνοούνται από τους συγγενείς ως συνέπεια των γηρατειών. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να περάσουν χρόνια πριν γίνει επίσημη διάγνωση και οι ασθενείς μπορέσουν να λάβουν την κατάλληλη υποστήριξη και θεραπεία.Τι άλλο κάνουν οι ασθενείς που πρέπει να μας προβληματίσει;

Μελέτες δείχνουν ότι το 58% των ενηλίκων στις ΗΠΑ με πιθανή άνοια είτε δεν είχαν διαγνωστεί είτε δεν γνώριζαν ότι μπορεί να έχουν την πάθηση. Άλλες έρευνες υποδεικνύουν πως ένα σημαντικό μέρος των ασθενών δεν διαγιγνώσκονται παρά μόνο στα τελευταία στάδια.

Για τον λόγο αυτό, οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για άνοια εάν παρατηρούν οποιεσδήποτε αλλαγές στη μνήμη ή τις γνωστικές τους αλλαγές.

Οι επισκέψεις στα επείγοντα, δείκτης του κινδύνου για άνοια

Τώρα, λοιπόν, οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να προσδιορίσουν ποιος κινδυνεύει από την πάθηση με βάση τις επισκέψεις τους στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Yale διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με άνοια είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να επισκεφτούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών κατά τη διάρκεια του έτους πριν από τη διάγνωση σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν την πάθηση.

Τον μήνα πριν από τη διάγνωσή τους, το ποσοστό εισαγωγής για ασθενείς με τη νόσο ήταν περίπου επτά φορές υψηλότερο από το μέσο ποσοστό για ασθενείς χωρίς την πάθηση.

«Το περιβάλλον των τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών παρέχει μια πολύτιμη ευκαιρία για έλεγχο για γνωστική εξασθένηση, η οποία διαφορετικά θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη μέχρι να προχωρήσει ουσιαστικά», δήλωσε η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Cameron Gettel, και πρόσθεσε:

Τα κοινά φάρμακα για τον διαβήτη που προστατεύουν από την εμφάνιση άνοιας και Πάρκινσον

«Επιπλέον, οι επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών μπορεί να πυροδοτήσουν έναν “καταρράκτη” διαγνώσεων για την άνοια, αντανακλώντας την περίπλοκη φύση της αναγνώρισης της ασθένειας».

Τεράστια αύξηση στις εισαγωγές ένα μήνα πριν τη διάγνωση

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Open Network, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από ιατρικά αρχεία 1.779 ασθενών με άνοια και τα ταίριαξε με περισσότερους από 3.500 αντίστοιχους ασθενείς που δεν είχαν την πάθηση.

Οι ασθενείς ήταν 82 ετών κατά μέσο όρο, το 60% ήταν γυναίκες και περισσότεροι από τους μισούς είχαν δύο ή περισσότερες υποκείμενες παθήσεις, όπως παχυσαρκία ή αρθρίτιδα. Οι ασθενείς είχαν συμμετάσχει σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2015 και 2021.

Όσοι είχαν άνοια είχαν ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό εισαγωγής στα επείγοντα έξι μήνες πριν από τη διάγνωσή τους, σε 1,69 στους 100 ασθενείς, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν τη νόσο, περίπου 2,08 στους 100.

Όμως, τον μήνα αμέσως πριν από τη διάγνωση της νόσου, η ομάδα ασθενών είδε το ποσοστό εισαγωγής τους να αυξάνεται σε 13 στους 100. Ο λόγος εισαγωγής στο νοσοκομείο σε κάθε περίπτωση δεν καταγράφηκε.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα