Πρόστιμα από 2.500 ευρώ σε δημοσίους υπαλλήλους που καθυστερούν τη διαδικασία φοροδηλώσεων

Πρόστιμα από 2.500 ευρώ σε δημοσίους υπαλλήλους που καθυστερούν τη διαδικασία φοροδηλώσεων

Ποινές που ξεκινούν από 2.500 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα που διοικούν φορείς του δημοσίου και καθυστερούν ή αποστέλλουν λανθασμένα στοιχεία για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων καθιερώνει για πρώτη φορά το οικονομικό επιτελείο, παράλληλα με σταθερές ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και κλιμακωτές εκπτώσεις για όσους υποβάλλουν νωρίτερα και εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως 31 Ιουλίου.

Κωστής Χατζηδάκης, Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς παρουσίασαν σήμερα τα μέτρα τα οποία ενσωματώνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται και όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ με οικονομικό πρόσημο.


Αναλυτικά, ανακοινώθηκε:

 1. Φορολογικές δηλώσεις: Καθιερώνεται προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την ετήσια υποβολή τους, από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου. Οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση φόρου 4% αν υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως 30 Απριλίου, 3% αν υποβάλλουν τη δήλωση από 1η Μαϊου έως 15 Ιουνίου και 2% αν η δήλωση υποβληθεί από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου. Σε όλες τις περιπτώσεις, προϋπόθεση για τη χορήγηση έκπτωσης είναι η εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου. Εναλλακτικά, ο φόρος εισοδήματος θα πληρώνεται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, χωρίς έκπτωση, με την πρώτη δόση έως 31 Ιουλίου.

Κάθε χρονιά, από τις 16 Ιανουαρίου έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους, όλοι οι φορείς του δημοσίου που έχουν υποχρέωση ανάρτησης στοιχείων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, αφού εγγραφούν σε ειδικό μητρώο, θα πρέπει να ανεβάζουν τα στοιχεία έγκαιρα και χωρίς λάθη. Στην αντίθετη περίπτωση, η ΑΑΔΕ θα βεβαιώνει πρόστιμο 2.500 ευρώ στο φυσικό πρόσωπο που έχει την ευθύνη για την έγκαιρη και σωστή αποστολή των στοιχείων, με προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Πρόστιμο προβλέπεται και στον διοικητή της ΑΑΔΕ ή στον υποδιοικητή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αν καθυστερήσει να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 15ης Μαρτίου.

«Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος για τις φορολογικές δηλώσεις και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στα φυσικά πρόσωπα. Ολοι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας», διεμήνυσε ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης.

2. Φιλοδωρήματα: Καθιερώνεται αφορολόγητο 300 ευρώ για τα φιλοδωρήματα, ποσό πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται φόρος εισοδήματος, όπως ισχύει σήμερα από το πρώτο ευρώ, αλλά χωρίς ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των φιλοδωρημάτων. Τα φιλοδωρήματα υπολογίζονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ φέτος, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, ο τζίρος στην εστίαση εκτιμάται σε 8 δισ. ευρώ, με αύξηση 10%, και 575 εκατ. ευρώ προβλέπεται πως θα είναι ο τζίρος των κομμωτηρίων. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι προβολές του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Για όσους εργοδότες μπουν στον πειρασμό να μειώσουν τις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, υποκαθιστώντας τες με αφορολόγητα φιλοδωρήματα, προβλέπεται πέναλτι 22% επί της εμφανιζόμενης μείωσης μισθού.

3. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος: 25.000 αμειβόμενοι με μπλοκάκι δεν θα πληρώσουν το 2025 τέλος επιτηδεύματος, γλιτώνοντας έτσι 10 εκατ. ευρώ. Από το 2025, το τέλος επιτηδεύματος καταργείται για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

4. Αλλαγές στην ΑΑΔΕ: Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της θητείας του διοικητή της ΑΑΔΕ για μια ακόμη πενταετή θητεία, ενώ καθιερώνονται θέσεις τριών υποδιοικητών, με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις νομικές υποθέσεις και την οργάνωση λειτουργιών. Θα δίνεται παράλληλα η δυνατότητα προσλήψεων από τον ιδιωτικό τομέα για γενικούς διευθυντές και διευθυντές της ΑΑΔΕ σε τομείς αιχμής, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

.euro2day

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα