Αυξήσεις στους μισθούς 700.000 δημόσιων υπαλλήλων. Παραδείγματα

Αυξήσεις στους μισθούς 700.000 δημόσιων υπαλλήλων. Παραδείγματα

Αυξήσεις στους μισθούς 700.000 δημόσιων υπαλλήλων φέρνει το 2025, ενώ ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για συγκεκριμένες ομάδες.

Τον Απρίλιο θα «κλειδώσει» η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και αυτή θα προσδιορίσει την αύξηση των βασικών μισθών και στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση θα φτάσει στα 20 ευρώ για τους νεοεισερχόμενους και θα ωθήσει προς τα πάνω και τους μισθούς των ήδη υπηρετούντων.

  Έτσι, στα 870 ευρώ από 850 ευρώ που είναι σήμερα, θα ανέλθει ο μισθός του νεοεισερχόμενου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στο Δημόσιο.

Ακριβώς ίδιος με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, που θα ανέβει όμως κατά τι περισσότερο, αφού σήμερα είναι στα 830 ευρώ. Σε περίπτωση μεγαλύτερης αύξησης στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, θα υπάρξει και μεγαλύτερη αύξηση και στο δημόσιο τομέα.

Για παράδειγμα, αν την επόμενη χρονιά η αύξηση στον ιδιωτικό τομέα είναι 45 ευρώ, τότε στο παράδειγμα που αναφέρθηκε ο δημόσιος υπάλληλος θα δει τις μηνιαίες αποδοχές του να πηγαίνουν στα 875 ευρώ (δηλαδή θα έχει αύξηση 25 ευρώ).

Στην πράξη θεσμοθετείται ένας νέος μηχανισμός σύνδεσης του εισαγωγικού κλιμακίου στο Δημόσιο με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα.

Οι αυξήσεις που θα δίνονται κάθε χρόνο από το 2025 στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα θα αυξάνουν ισόποσα και το εισαγωγικό κλιμάκιο του δημοσίου, όπως επίσης και όλα τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια των δημοσίων υπαλλήλων.

Να υπογραμμιστεί εδώ πως με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027 (και ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ).

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο μισθός στο Δημόσιο θα αυξηθεί το διάστημα 2025-2027 συνολικά κατά 100 ευρώ.

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα για το πώς αναμένεται να διαμορφωθούν οι μισθοί στο Δημόσιο το 2025:

  • Νεοεισερχόμενος στην κατηγορία Δ.Ε.σήμερα έχει μισθό 928 ευρώ. Σε περίπτωση που η αύξηση κλειδώσει στα 20 ευρώ, τότε θα παίρνει 948 ευρώ.
  • Νεοεισερχόμενος στην κατηγορία Τ.Ε. σήμερα έχει μισθό 1.107 ευρώ. Υπό την προϋπόθεση πως η αύξηση θα είναι 20 ευρώ θα πάει ο μισθός του στα 1.127 ευρώ.
  • Νεοεισερχόμενος στην κατηγορία Π.Ε.σήμερα έχει μισθό 1.162 ευρώ. Αν πάρει αύξηση 20 ευρώ θα πάει στα 1.182 ευρώ.
  • Δημόσιος υπάλληλος με 16 έως 18 χρόνια προϋπηρεσίας –στην κατηγορία Υ.Ε.– σήμερα έχει βασικό μισθό 1.065 ευρώ. Με αύξηση 20 ευρώ θα πάει στα 1.085 ευρώ.
  • Δημόσιος υπάλληλος στην κατηγορία Δ.Ε. με 28 έως  30 έτη προϋπηρεσίας, σήμερα έχει βασικό μισθό 1.468 ευρώ. Με αύξηση 20 ευρώ θα πάει στα 1.488 ευρώ.
  • Δημόσιος υπάλληλος στην κατηγορία Τ.Ε. με 23 – 24 έτη υπηρεσίας, σήμερα έχει βασικό μισθό 1.712 ευρώ. Αν, τελικά, κλειδώσει στα 20 ευρώ η αύξηση θα πάει στα 1.732 ευρώ.

Ειδικές κατηγορίες
Ακόμα μεγαλύτερα οφέλη προβλέπονται για συγκεκριμένες ομάδες, που μπορούν  να αξιοποιήσουν μία σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις που μπαίνουν σε εφαρμογή.

Ενδεικτικά αναφέρεται:

  • Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 150  ευρώ το μήνα.
  • Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης των ένστολων (Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική). Η ωριαία αποζημίωση θα ανέλθει από τα 2,77, στα 3,33 ευρώ ανά ώρα. Σημειώνεται ότι οι ώρες νυχτερινής απασχόλησης διαφέρουν ανά υπηρεσία (εν γένει κυμαίνονται από 10 έως 64 ώρες).

Πώς θα ξεμπλοκάρουν οι επικουρικές
Διευκρινιστική εγκύκλιος από τον e-ΕΦΚΑ ενημερώνει τους υποψήφιους συνταξιούχους για τις αλλαγές που έχουν επέλθει:

  1. Οι ασφαλισμένοι στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ δικαιούνται επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος εφόσον έχουν συμπληρώσει 4.500 ημέρες εργασίας ή 15 έτη εργασίας και έχουν δικαιωθεί σύνταξης για την ίδια αιτία από τον κύριο φορέα.
  2. Στις περιπτώσεις αίτησης απονομής σύνταξης λόγω ανικανότητας οι ασφαλισμένοι δικαιούνται επικουρική σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για θεμελίωση του κύριου και στον επικουρικό φορέα.
  3. Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου στην υπηρεσία, ο επιζών σύζυγος δικαιούται επικουρική σύνταξη εφόσον ο θανών ασφαλισμένος είχε συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή του λόγω θανάτου στον κύριο φορέα.
  4. Η προϋπόθεση συμπλήρωσης 4.500 ημερών εργασίας ή 15 ετών εργασίας για τη λήψη επικουρικής σύνταξης δεν ισχύει για συγκεκριμένες κατηγορίες (π.χ. όσοι  έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και λαμβάνουν κύρια σύνταξη με χρόνο ασφάλισης λιγότερο από 15 έτη).
    Επίσης, να αναφερθεί πως σύμφωνα  με τις  διατάξεις που έχουν  μπει σε εφαρμογή η πράξη συνταξιοδότησης επικουρικής σύνταξης εκδίδεται εντός προθεσμίας 3 μηνών από την ημερομηνία απονομής της κύριας σύνταξης ή εντός προθεσμίας 6 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης απονομής επικουρικής σύνταξης.

Εφόσον οι ανωτέρω προθεσμίες παρέλθουν άπρακτες, εκδίδονται από την αρμόδια Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων και Εφάπαξ Δημοσίου.

Οι έλεγχοι των αποφάσεων συνταξιοδότησης κύριου φορέα που εκδίδονται με τη διαδικασία της ταχείας απονομής σύνταξης πραγματοποιούνται εντός προθεσμίας 3 ετών από την έκδοσή τους.

Δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μετά την παρέλευση 5 ετών από την έκδοση της σχετικής συνταξιοδοτικής πράξης.

Οι έλεγχοι των αποφάσεων συνταξιοδότησης επικουρικού φορέα που εκδίδονται με τη διαδικασία της ταχείας απονομής σύνταξης πραγματοποιούνται εντός προθεσμίας ενός έτους  από την έκδοσή τους.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μετά την παρέλευση τριών ετών.

*Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα