Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα, τι προσδοκά η Αθήνα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα, τι προσδοκά η Αθήνα

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθούν στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ την Τρίτη, στις 18:40, ώρα Ελλάδας, σε αίθουσα του κεντρικού κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με το σχήμα «3+3», ήτοι, σε αυτή θα συμμετάσχουν, εκτός από τους δύο ηγέτες, και οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, αλλά και οι διευθυντές των διπλωματικών τους γραφείων, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διάρκεια της συνάντησης θα είναι «σφιχτή», δεδομένου του πυκνού προγράμματος των δύο ηγετών.

Όσον αφορά στην ατζέντα της συνάντησης, η Αθήνα αναφέρει ότι θα γίνει μια γενική επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, θα γίνει αξιολόγηση μετά τη συνάντηση. Ειδικότερα για το Κυπριακό, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα στην Ερντογάν, προσθέτοντας ότι υπάρχει «συγκρατημένη αισιοδοξία» για επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Η Αθήνα επισήμανε ότι «το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων δεν εξαρτάται από τις αμερικανικές εκλογές. Θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα μετά τη συνάντηση και θα δούμε το βάθος των θεμάτων. Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και σε μια Μέση Ανατολή που παράγει κρίσεις το γεγονός ότι μπορούμε να συνομιλούμε για όλα αυτά τα ζητήματα είναι θετική κατάκτηση. Έχει θετικές επιπτώσεις στη θετική ατζέντα, ακόμα και σε ζητήματα που διαφωνούμε να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο».

Κατά τα λοιπά, η Ελλάδα δεν κρύβει την ικανοποίησή της για τη συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας, πάντως, ότι «όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να αυξήσουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία», ενώ όσον αφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν ότι «ψηφίσαμε υπέρ σε πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ. Είναι άδικο να κατηγορείται η Ελλάδα για πτυχές του παλαιστινιακού ζητήματος. Συντονιστήκαμε με μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών και ψηφίσαμε υπέρ».

Σημειώνεται, δε, ότι το απόγευμα της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα