ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκε η επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕ – Ψήφισμα κατά δηλώσεων Κασσελάκη για διαπλοκή από τους 87

ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκε η επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕ  – Ψήφισμα κατά δηλώσεων Κασσελάκη για διαπλοκή από τους 87

Ολοκληρώθηκε η σημερινή επεισοδιακή και χαοτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι από τη συνεδρίαση αποχώρησαν τα στελέχη του «κασσελακικού» στρατοπέδου καταγγέλλοντας την πλειοψηφία για «μεθοδεύσεις» τόσο για την αλλαγή κατά μία εβδομάδα της ημερομηνίας του συνεδρίου (8-11 Νοεμβρίου) όσο και για την πρόσκληση να μιλήσουν οι 4 υποψήφιοι που ήταν παρόντες (Φάμελλος, Πολάκης, Φαραντούρης, Γκλέτσος) με το επιχείρημα ότι δεν είχαν καταθέσει επίσημα της υποψηφιότητες τους.

Εγκρίθηκε το συνολικό σχέδιο Απόφασης και τροπολογίας για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων που καταδικάζει τις προσβλητικές αναφορές περί «διαπλοκής».

Προς το κλείσιμο της συνεδρίασης επέστρεψε η Νίνα Κασιμάτη, με δική της πρωτοβουλία, προκειμένου να τεκμηριώσει τη διαφωνία με την τροπολογία Χατζησωκράτη για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής σε χωριστή ημερομηνία από την εκλογή Προέδρου.

Επίσης, τον φάκελο της υποψηφιότητας Κασσελάκη, κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη κάνοντας λόγο για 87 υπογραφές και πόθεν έσχες, με την Όλγα Γεροβασίλη, να απαντά ότι «δεν υπάρχουν υποψήφιοι δια αντιπροσώπων».

Ουσιαστικά, η πλειοψηφία έστειλε μήνυμα στον Στέφανο Κασσελάκη για την τήρηση των κανόνων και τον σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις, έχοντας βάλει στο τραπέζι το «όπλο» της διαγραφής του. Εκτός από τη σχετική τροπολογία που καταδικάζει τις αναφορές Κασσελάκη περί «διαπλοκής», η Όλγα Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι εκτός από τις υπογραφές και το πόθεν έσχες έχει τρίτη προϋπόθεση δηλαδή τον σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις. Συμπληρωματικά υπήρξε η δημοσιοποίηση της επιστολής Θέμη Μουμουλίδη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, που ζητά την παραπομπή Κασσελάκη με το ερώτημα διαγραφής του.

Εκτός από την έγκριση του σχεδίου απόφασης, πέρασε «με ευρεία πλειοψηφία» η ενοποιημένη τροπολογία των Ζαχαριάδη – Θεοχαρόπουλου και Μπουλέκου για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και τις σχετικές «προσβλητικές αναφορές» Κασσελάκη περί διαπλοκής.

Ειδικότερα, στο κείμενο της απόφασης προστέθηκε η εξής αναφορά: «Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση τόσο του 4ου συνεδρίου όσο και της Κ.Ε. του κόμματος μας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν διαπλοκής αλλά αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας. Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος».

Η τροπολογία Χατζησωκράτη για την μη ταυτόχρονη εκλογή Προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής πέρασε με την ημερομηνία ωστόσο να μένει ανοιχτή, παρά το ότι η τροπολογία κάνει λόγο για 19 Ιανουαρίου.

Η αιτιολόγηση δύο σημείων της πρότασης – τροπολογίας Χατζησωκράτη αναφέρει τα εξής:

Το ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνεται μετά την μομφή της Κ.Ε. προς τον πρώην, πλέον, πρόεδρο Στεφ. Κασσελάκη. Αυτό είναι υποχρεωτικό εκ του καταστατικού.
Δεν υπάρχει καμία μομφή προς την Κ.Ε. Άρα η Κ.Ε., που έχει εκλεγεί με 3ετή θητεία τον Μάϊο του 2022, μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται μέχρι την εκπνοή της εντολής της. .
Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η εκλογή προέδρου συνεπάγεται και την εκλογή Κ.Ε.
Άλλωστε εμείς, ως ΚΕ πριν από 15 μήνες αποφασίσαμε την εκλογή προέδρου ΧΩΡΙΣ την ταυτόχρονη εκλογή ΚΕ.

Γιατί; Γιατί θεωρήσαμε ότι το μείζον ήταν η εκλογή προέδρου !

Ναι αλλά ήταν αλλιώς τα πράγματα! Ήταν μετά από παραίτηση προέδρου! Ε! και; Τώρα είναι μετά από μομφή στον Πρόεδρο! Ναι αλλά ήταν Διαρκές το συνέδριο. Όχι έκτακτο! Ποιος το αποφάσισε αυτό; Η ΚΕ! Γιατί; Γιατί έτσι θεώρησε ότι εξυπηρετούνται οι ανάγκες του κόμματος στη δοσμένη στιγμή.

Δεν θα ήταν πρόσφορο και σκόπιμο για την πορεία του κόμματος να εκλεγούν τα μέλη της Κ.Ε. μόνο με βάση ή υπερκαθοριζόμενα από τη στάση τους απέναντι στο κύριο θέμα που θα απασχολήσει το ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, την επιλογή Προέδρου.

Μας χρειάζονται, πέραν αυτού και στελέχη που θα έχουν επάρκεια, πολιτικό λόγο, εργατικότητα, σύνδεση με την κοινωνία και τα κινήματα κλπ. Κλπ. Γιατί, σε ένα κόμμα που επιδιώκει να είναι συμπεριληπτικό , να τους/τις στερηθούμε;

Από τώρα μπορούμε να προγραμματίσουμε την εκλογή για τη νέα Κ.Ε. στις 19 Ιανουαρίου του 2025!
Να έχουμε τον χρόνο να σκεφτούμε, με νηφαλιότητα, πώς ακριβώς θα εκλέξουμε τα μέλη της Κ.Ε. Θα προχωρήσουμε, όπως το 2022 ή με άλλους τρόπους , που έχουν ήδη προταθεί στο διάλογο την τελευταία περίοδο;

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα