Νορβηγός που εμπλέκεται με την προμήθεια βομβητών μετέφερε 1,3 εκατ. λίρες και εξαφανίστηκε την ημέρα των εκρήξεων στον Λίβανο

Νορβηγός που εμπλέκεται με την προμήθεια βομβητών μετέφερε 1,3 εκατ. λίρες και εξαφανίστηκε την ημέρα των εκρήξεων στον Λίβανο

Ένας Νορβηγός, γκουρού της τεχνολογίας, που φαίνεται πως βοήθησε το Ισραήλ να προμηθευτεί τους βομβητές εναντίον της Χεζμπολάχ εξαφανίστηκε την ημέρα των εκρήξεων και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής, αποκαλύπτει η Daily Mail.

Ο γεννημένος στην Ινδία επιχειρηματίας Rinson Jose, 39 ετών, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης μιας βουλγαρικής εταιρείας – βιτρίνας που φέρεται να πλήρωσε την μεσάζοντα Cristiana Arcidiacono-Barsony 1,3 εκατομμύρια λίρες «ως μέρος συμφωνίας ενορχηστρωμένης από τη Mossad για την απόκτηση των βομβητών».

 Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Jose γνώριζε το μυστικό σχέδιο για την τοποθέτηση εκρηκτικών στους βομβητές ή ότι ο τελικός αγοραστής, η Cristiana Bársony-Arcidiacono, η οποία αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο σχέδιο, συνεργαζόταν με τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ.

Η εικονική εταιρεία, Norta Global LTD, ήταν εγγεγραμμένη σε μια πολυκατοικία στη Βουδαπέστη, όπου στεγάζονται σχεδόν 200 άλλες εταιρείες.

Σύγχρονος «δούρειος ίππος»
Οι βομβητές άρχισαν να χτυπούν λίγο μετά τις 15:30 το απόγευμα της Τρίτης στον Λίβανο, ειδοποιώντας τους πράκτορες της Χεζμπολάχ για ένα μήνυμα από την ηγεσία τους μέσα σε μια χορωδία από μελωδίες και ήχους. Αλλά δεν ήταν οι ηγέτες των μαχητών. Τα μηνύματα είχαν σταλεί από τον εχθρό της Χεζμπολάχ και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι συσκευές άρχισαν να εκρήγνυνται, προκαλώντας χάος και κραυγές πόνου και πανικού σε δρόμους, καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρη τη χώρα.

Από την προκαταρκτική έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας στη Βηρυτό προκύπτει ότι οι συσκευές επικοινωνίας που εξερράγησαν το προηγούμενο διήμερο σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, είχαν παγιδευτεί προτού φθάσουν στη χώρα, σύμφωνα με επιστολή της λιβανέζικης διπλωματικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη η οποία περιήλθε εις γνώσιν του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Έφυγε για επαγγελματικό ταξίδι
Ο Jose, ο οποίος μετακόμισε στο Όσλο το 2015 μετά από διετή εργασία σε συμβουλευτική εταιρεία μετανάστευσης στο Λονδίνο, θεωρείται ότι έφυγε για ένα επαγγελματικό ταξίδι την Τρίτη. Αλλά οι εργοδότες του στον νορβηγικό όμιλο NHST, δεν μπόρεσαν να τον βρουν έκτοτε – και φέρεται να επικοινώνησαν με την εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Νορβηγίας αργά το βράδυ της Τετάρτης, αφού πληροφορήθηκαν τις διασυνδέσεις του με τις επιθέσεις στο Λίβανο, σημειώνει το βρετανικό μέσο.

 

 
Η αστυνομική περιφέρεια του Όσλο ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προκαταρκτικές έρευνες σχετικά με τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα