Λίβανος: Πιέσεις στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Ισραήλ για χερσαία εισβολή

Λίβανος: Πιέσεις στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Ισραήλ για χερσαία εισβολή

Ανώτατος στρατηγός του Ισραήλ που υπηρετεί στα βόρεια σύνορα φέρεται να έχει αρχίσει ενεργά να ασκεί πιέσεις στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας να επιτρέψουν μια χερσαία επίθεση στο νότιο Λίβανο με στόχο τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας και την ανάσχεση των αδιάκοπων επιθέσεων για πάνω από 11 μήνες σε πόλεις και κοινότητες στη Γαλιλαία, σε μια σαφή διαφοροποίηση για σε σχέση με το πώς χειρίζεται το Τελ Αβίβ το ζήτημα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται αυξανόμενες πιέσεις τόσο από ψηφοφόρους όσο και από μέλη της κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες να αντιμετωπίσει την απειλή της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, που έχουν απειλήσει το βόρειο Ισραήλ και έχουν μετατρέψει περιοχές κοντά στα σύνορα σε πραγματική εμπόλεμη ζώνη, με δεκάδες χιλιάδες εκτοπίσμένους από τα σπίτια τους λόγω συνεχών και μερικές φορές θανατηφόρων επιθέσεων με drone και πυραύλους.

Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ πιστεύεται ότι είναι αντίθετος σε μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στον Λίβανο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο Νετανιάχου εμφανίστηκε τουλάχιστον θεωρητικά υπέρ μιας επιχείρησης, με μια αναφορά να αφήνει να εννοηθεί ότι είχε απειλήσει να απολύσει τον Γκάλαντ για αυτό το θέμα.

Ο υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν, επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης της Άμυνας του Ισραήλ, πιέζει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να εξαπολύσουν μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στον Λίβανο, ενώ ο Γκάλαντ και ο αρχηγός του επιτελείου του IDF Χερζί Χαλεβί έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την έναρξη ενός πολέμου κατά της Χεζμπολάχ, που πιστεύεται ότι είναι πιο ισχυρή οργάνωση σε σχέση με τη Χαμάς που πολεμά το Ισραήλ επί του παρόντος στη Γάζα, αναφέρουν τηλεοπτικά μέσα του Ισραήλ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Γκάλαντ πιστεύει ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια ενέργεια και θέλει να δώσει μια ευκαιρία στις προσπάθειες για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στο βορρά και μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Σε συνομιλία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο Γκάλαντ είπε ότι η πιθανότητα επίτευξης διπλωματικής λύσης στα σύνορα παρέρχεται, προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να απωθήσει τη Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα και να επιτρέψει στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βορρά, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του υπουργού Άμυνας το πρωί της Δευτέρας.

Μια τέτοια κίνηση πιθανότατα θα διακινδύνευε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ, η οποία πιστεύεται ότι έχει ένα οπλοστάσιο 150.000 ρουκετών, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων πυραύλων ακριβείας που προμηθεύεται από το Ιράν και τους οποίους θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο Ισραήλ για εβδομάδες. Ωστόσο, οι αναφορές υποδεικνύουν ότι ο Γκόρντιν πιστεύει ότι μια τέτοια κίνηση θα εξασφάλιζε μακροπρόθεσμα το βόρειο Ισραήλ και θα αποκτούσε μόχλευση για μια πιο συμφέρουσα διπλωματική λύση.

Το κανάλι Καν ανέφερε ότι ο Νετανιάχου πιέζει για μια επιχείρηση στον Λίβανο, αν και πιο περιορισμένη, με έναν ανώνυμο συνεργάτη του πρωθυπουργού να απειλεί να αντικαταστήσει τον Γκάλαντ «εάν [αυτός] προσπαθήσει να ματαιώσει μια επιχείρηση στο Βορρά».

Ένας ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος διέψευσε την αναφορά.

Ένα ρεπορτάζ του Channel 13 την Κυριακή, εν τω μεταξύ, υποστήριξε ότι ενώ ο Νετανιάχου φαινόταν να υποστηρίζει τη θέση του Γκόρντιν, ορισμένοι αμφισβήτησαν εάν ο πρωθυπουργός που συνήθως απεχθάνεται τους κινδύνους απλώς δηλώνει την ανάγκη για στρατιωτική δράση, εν μέσω αυξανόμενων δημοσίων κραυγών για τερματισμό της κρίσης.

Πολλοί Ισραηλινοί έχουν πικρές αναμνήσεις από την τελευταία προσπάθεια του Ισραήλ να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στο νότιο Λίβανο, η οποία διήρκεσε από το 1985 έως το 2000, όταν η κυβέρνηση απέσυρε τα στρατεύματα υπό έντονη δημόσια πίεση.

Έκτοτε, η Χεζμπολάχ σε μεγάλο βαθμό επιχειρεί κατά μήκος των συνόρων. Οι πλευρές διατήρησαν μια ύφεση μετά από έναν πόλεμο 34 ημερών το 2006, έως ότου η Χεζμπολάχ επανέλαβε τις επιθέσεις στο βορρά στις 8 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, σε υποστήριξη της Χαμάς στη Γάζα.

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και το Ισραήλ υποστηρίζουν δημοσίως ότι δεν ενδιαφέρονται για έναν νέο ολοκληρωτικό πόλεμο, ο οποίος πιθανότατα θα προκαλούσε εκτεταμένες ζημιές στο Ισραήλ και θα μπορούσε να καταστρέψει μεγάλο μέρος του Λιβάνου, αλλά είναι έτοιμοι να πολεμήσουν αν χρειαστεί. Θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει άλλους συμμάχους του Ιράν, όπως οι Χούθι της Υεμένης που εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο στο Τελ Αβίβ την Κυριακή ή ακόμη και την ίδια την Τεχεράνη.

Οι εικασίες για κλιμάκωση των συγκρούσεων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, με τη Χεζμπολάχ να εκτοξεύει τακτικά δεκάδες ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς εκκενωθείσες κοινότητες στην κατά κύριο λόγο ακατοίκητη συνοριακή περιοχή και σε εκείνες πιο μακριά.

Το Ισραήλ απάντησε με καθημερινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης, δολοφόνησε μερικούς από τους ανώτατους διοικητές της και χτύπησε αποθήκες όπλων βαθιά μέσα στον Λίβανο, σύμφωνα με τον IDF.

Παράλληλα, σε μία εξέλιξη που ενισχύει του φόβους ότι μία χερσαία επίθεση στον Λίβανο είναι προ των πυλών, ο Ισραηλινός Στρατός κάλεσε σε νέες εφεδρείες για επιχειρησιακές δραστηριότητες στο βόρειο μέτωπο του πολέμου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, «αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση της μάχης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, την υπεράσπιση του κράτους του Ισραήλ και τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν στους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Channel 13 το Σαββατοκύριακο, ο Νετανιάχου προειδοποίησε τους αρχηγούς ασφαλείας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων την Πέμπτη ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια «ευρείας κλίμακας αντιπαράθεση» με τη Χεζμπολάχ, μια πιθανότητα που υποστήριξε ότι δεν θα μειώσει τη στρατιωτική πίεση του Ισραήλ στη Χαμάς στη Γάζα.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της άμυνας συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό ότι χρειαζόταν μια επιχείρηση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το εάν το Ισραήλ διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται όσο συνεχίζονται οι μάχες στη Γάζα.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του Καν, ο Γκάλαντ υποστήριξε ότι ο πόλεμος εναντίον της Χεζμπολάχ θα απαιτούσε μείωση των δυνάμεων στη Γάζα και θα μπορούσε να βλάψει την πιθανότητα απελευθέρωσης των ομήρων που παραμένουν αιχμάλωτοι στον παλαιστινιακό θύλακα.

Από τις 8 Οκτωβρίου, 26 θάνατοι έχουν καταγραφεί σε επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, καθώς και 20 στρατιώτες και έφεδροι του Ισραηλινού Στρατο έχουν χάσει τη ζωή τους. Έχουν σημειωθεί επίσης αρκετές επιθέσεις από τη Συρία, χωρίς να υπάρχουν τραυματισμοί.

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα