Ασύλληπτη τραγωδία στη Νιγηρία: 94 νεκροί σε έκρηξη βυτιοφόρου με καύσιμα - Γιατί ήταν τόσο πολλοί

Ασύλληπτη τραγωδία στη Νιγηρία: 94 νεκροί σε έκρηξη βυτιοφόρου με καύσιμα - Γιατί ήταν τόσο πολλοί

Ασύλληπτη τραγωδία στη Νιγηρία: 94 νεκροί σε έκρηξη βυτιοφόρου με καύσιμα - Γιατί ήταν τόσο πολλοί
Πολλά από τα θύματα προσπαθούσαν να μαζέψουν καύσιμα που είχαν διαρρεύσει στον δρόμο, λόγω της ακρίβειας στα καύσιμα που επικρατεί στη Νιγηρία.

Τη ζωή τους έχασαν πάνω από 94 άνθρωποι, ενώ άλλοι 50 τραυματίστηκαν στη βόρεια Νιγηρία, όταν σημειώθηκε έκρηξη σε βυτιοφόρο με καύσιμα το βράδυ της Τρίτης (16/10).

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο δυστύχημα που σημειώνεται με βυτιοφόρο, εν μέσω αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Το ακόμα πιο τραγικό της ιστορίας προκύπτει από τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λαουάν Σίσου Άνταμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, πολλά από τα θύματα προσπαθούσαν να μαζέψουν καύσιμα που είχαν διαρρεύσει στον δρόμο, μετά το ατύχημα που σημειώθηκε στην πολιτεία Τζιγκάουα.

«Μέχρι στιγμής έχουμε επιβεβαιώσει τον θάνατο 94 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 50», σημείωσε.

Το τροχαίο που οδήγησε στην έκρηξη

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βυτιοφόρο εξετράπη της πορείας του για να αποφύγει σύγκρουση με φορτηγό στην περιοχή Μάτζια.

Μετά το ατύχημα, κάτοικοι συνέρρευσαν στον τόπο του ατυχήματος για να συλλέξουν το καύσιμο που είχε χυθεί στον δρόμο και δίπλα από αυτόν. Οι αστυνομικοί που προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν απωθήθηκαν από το πλήθος, διευκρίνισε.

Ο ιατρικός σύλλογος της Νιγηρίας απηύθυνε έκκληση προς τους γιατρούς να σπεύσουν στα κέντρα νοσηλείας για να καταστεί δυνατό να αντιμετωπιστεί η συρροή ασθενών.

«Ρουτίνα» τα τροχαία με βυτιοφόρα στη Νιγηρία

Τα τροχαία με βυτιοφόρα είναι συχνά στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής: η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας (FRSC) κατέγραψε 1.531 το 2020, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 535 άνθρωποι.

Πέραν των ανθρωπίνων και υλικών απωλειών, αυτού του είδους τα δυστυχήματα προκαλούν περιβαλλοντικές ζημιές λόγω της διαρροής βενζίνης.

Το καύσιμο έχει γίνει ακόμη πολυτιμότερο είδος για τους Νιγηριανούς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, την πιο σοβαρή εδώ και τρεις δεκαετίες.

Η τιμή της βενζίνης πενταπλασιάστηκε από τον τερματισμό των επιδοτήσεων στα καύσιμα που αποφασίστηκε πέρυσι από τον πρόεδρο Μπόλα Άχμεντ Τινούμπου.

Την περασμένη εβδομάδα η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια καυσίμων αυξήθηκε και πάλι, μόλις έναν μήνα ύστερα από μεγάλη αύξησή της.

Την 1η Οκτωβρίου, που είναι η εθνική εορτή της Νιγηρίας, πολιτικές οργανώσεις και άλλες της κοινωνίας των πολιτών κάλεσαν σε διαδηλώσεις με αίτημα «το τέλος της πείνας και της φτώχειας» και τη μείωση των τιμών της βενζίνης. Οι εκκλήσεις αυτές εισακούσθηκαν σε πολύ μικρό βαθμό.

Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου κάλεσε «για άλλη μια φορά» τους Νιγηριανούς «να κάνουν υπομονή» έως ότου οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση έχουν θετικό αντίκτυπο.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα