Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία να αλλάξει το Σύνταγμά της

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία να αλλάξει το Σύνταγμά της

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε σήμερα τη Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της σχετικά με τη βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί πως αυτή η αλλαγή, ακόλουθα με διαβεβαιώσεις της Βουλγαρίας, θα ανοίξει τον δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την ΕΕ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο, το άνοιγμα της δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων που αφορά τα θεμελιώδη ζητήματα, το συντομότερο δυνατόν. Είμαστε σχεδόν σε αυτό το σημείο που πρέπει να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές που έχει συμφωνήσει η χώρα σας», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.

Φον ντερ Λάιεν: «Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια»

«Ελπίζω πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κοινό διάλογο θα ενωθούν και θα κάνουν τα απαραίτητα αποφασιστικά βήματα για την πρόοδο. Είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που υπάρχουν» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Η Βουλγαρία παρεμπόδιζε επί μακρόν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, λόγω ιστορικών, γλωσσικών και εθνοτικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2022 οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποδέχτηκαν μία συμβιβαστική πρόταση της ΕΕ, η οποία προβλέπει πως η Βουλγαρία θα άρει το «βέτο» που έχει θέσει στο άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Βόρειας Μακεδονίας, με την προϋπόθεση να τροποποιήσει πρώτα το Σύνταγμά της, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα της χώρας.

Στο ενδιάμεσο, ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας προέβη σε έναν ελιγμό, προτείνοντας η χώρα του να προχωρήσει στην τροποποίησή του Συντάγματός της, όμως αυτή να ισχύει από τη στιγμή που η Βόρεια Μακεδονία ενταχθεί στην ΕΕ.

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα