Διώχνει τα κουνούπια στη στιγμή: To εντομοαπωθητικό φυτό που πρέπει να βάλεις σπίτι αυτό το καλοκαίρι

Διώχνει τα κουνούπια στη στιγμή: To εντομοαπωθητικό φυτό που πρέπει να βάλεις σπίτι αυτό το καλοκαίρι

Αν δεν διαθέτεις σίτες σπίτι σου, το βέβαιο είναι πως τα κουνούπια θα ανακαλύπτουν εύκολα τρόπους για να κάνουν την εμφάνισή τους.
Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν διάφορα «κόλπα» για να απαλλαχθείς από τα κουνούπια τους καλοκαιρούς μήνες. Η Μίλερ Φλάουερς, λάτρης της κηπουρικής, μοιράστηκε στο TikTok μια φυσική λύση την οποία υιοθετεί για να κρατάει μακριά τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Κι αυτό που προτείνει, είναι η φύτευση της Σιτρονέλα (Citronella), ενός εντομοαπωθητικού και αρωματικού φυτού, που βγάζει ένα φρέσκο άρωμα λεμονιού, κάνοντας το σπίτι λιγότερο ελκυστικό για τα κουνούπια.

Η Σιτρονέλα, αγαπάει τον ήλιο και χρειάζεται έξι ή περισσότερες ώρες ηλιακού φωτός καθημερινά, αλλά μπορεί επίσης να ευδοκιμήσει και σε εσωτερικούς χώρους, αν τοποθετηθεί σε ένα ηλιόλουστο σημείο. Φυσικά, το ότι το συγκεκριμένο φυτό διαθέτει ιδιότητες απώθησης κουνουπιών, δεν σημαίνει ότι αποτρέπει τα κουνούπια από το να σε τσιμπήσουν. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Εντομολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, Τζόελ Κόατς, «τα εντομοαπωθητικά φυτά έχουν ενώσεις που εμποδίζουν τα έντομα να τραφούν από αυτά, αλλά δεν τις απελευθερώνουν στον αέρα».

Σύμφωνα με την TikToker, το λεμονόχορτο και η λεβάντα είναι ακόμα δύο φυτά που απωθούν τα κουνούπια. «Έχω επίσης ακούσει ότι η μέντα, το κατιφέ, το αρωματικό γεράνι και το μελισσόχορτο βοηθούν επίσης στην απώθηση των κουνουπιών», τόνισε.

Τα χρώματα στα ρούχα που «αντιπαθούν» τα κουνούπια
Ο καθηγητής βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Jeffrey Riffell, μελετά τα αισθητήρια συστήματα τους.

Η έρευνα δείχνει ότι τα θηλυκά πλησιάζουν τους ανθρώπους παρακολουθώντας ενδείξεις μυρωδιάς, όπως χημικές ουσίες από το δέρμα και την αναπνοή. Τα κουνούπια έλκονται επίσης από ορισμένα χρώματα και οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον προσπαθούν να κατανοήσουν τη διατροφική συμπεριφορά των κουνουπιών.

 «Είναι τόσο μικρά», δήλωσε ο Jeffrey Riffell, καθηγητής βιολογίας του UW ο οποίος μελετά τα αισθητήρια συστήματα τους, ιδιαίτερα την όσφρησή τους. «Έχουν τόσο μικροσκοπικά κεφάλια, αλλά ωστόσο είναι εκπληκτικά ευέλικτα και δυνατά στο να κάνουν αυτό που κάνουν, δηλαδή να μας τσιμπάνε και να μας δημιουργούν τρομερή φαγούρα», πρόσθεσε.

Ο Riffell και η ομάδα του ενδιαφέρονται συγκεκριμένα για το πώς τα κουνούπια εντοπίζουν τις πηγές τροφής τους, συμπεριλαμβανομένης της διαφοράς στη συμπεριφορά μεταξύ των αρσενικών κουνουπιών, που τρέφονται κυρίως με νέκταρ, και των θηλυκών κουνουπιών, που χρειάζονται αίμα για να υποστηρίξουν την παραγωγή των αυγών τους.

 Αν νομίζετε ότι είστε «μαγνήτης κουνουπιών», μάλλον είναι έτσι… Μερικά άτομα τα προσελκύουν πολύ περισσότερο σε σύγκριση με άλλα.

Η μυρωδιά του δέρματός μας, ο ιδρώτας, η αναπνοή, το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουμε είναι στην πραγματικότητα μια πολύ ισχυρή ένδειξη για αυτά. Και όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, ένας άλλος λόγος που μας προσεγγίζουν τα κουνούπια βρίσκεται στα ρούχα που φοράμε…

.tilestwra

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα